Več o filmu

Pax Avant: Europe’s oldest oath

Izviren naslov Pax Avant. La palabra más antigua de Europa

[mlsid]

Pireneji so že od nekdaj enoten prostor, ki ponuja veliko možnosti za sodelovanje med prebivalci na obeh straneh meje.
Pax Avant (odslej mir) je besedna zveza, ki simbolizira vrednost spoštovanja dogovora in je živ primer, da sta mogoča vzpostavljanje odnosov in doseganje dogovorov. Zavezanost k miru spodbuja medsebojno razumevanje med ljudmi v vojnih časih.
Poklon treh krav je najstarejša veljavna pogodba v Evropi. Od leta 1375 se predstavniki dolin Roncal (Navara, Španija) in Barétous (Francija) vsako leto srečajo na gorskem prelazu Belagua, ki ga Francozi imenujejo Pierre de Saint-Martin, Španci pa včasih Piedra de San Martín. Na prelazu odposlanci položijo roke na mejni znak Saint Martin in trikrat ponovijo Pax Avant, s čimer obnovijo prisego v skladu z določbo, ki so jo izdali krajani Ansója.

[mlsid]
Avtor/ji Domingo Moreno

Domingo Moreno (Zaragoza, 1965) je scenarist, režiser in producent. Filme je začel delati na Univerzi v Zaragozi, iz filmske režije pa diplomiral na Centro de Estudios Cinematográficos de Cataluña (CECC, Katalonski center za filmske študije) ter na Newyorški filmski akademiji (NYFA). Prav tako je študiral film na Univerzi v Valladolidu in končal podiplomski program scenaristike na EICTV (San Antonio de los Baños, Kuba).

Raziskava Domingo Moreno
Snemalec Sebastián Vanneuville
Ton Domingo Moreno, Sebastián Vanneuville
Montaža Luisa Latorre