O festivalu

Mednarodni festival Dnevi etnografskega filma (DEF) organizirajo Slovensko etnološko društvo in Znanstvenoraziskovalni center SAZU.

Festival nima tekmovalnega značaja, program sestavljata sekciji študentskih in ostalih filmov. Za redni program selektor vsako leto izbere okoli 30 filmov.

V okviru DEF Slovensko etnološko društvo vsako leto podeljuje Plaketo Nika Kureta za zasluge pri razvoju etnografskega filma v Sloveniji. Dosedanji nagrajenci so dr. Allison Jablonko, dr. Asen Balikci, akad. prof. Andrej O. Župančič, dr. Boris Kuhar, dr. Herta Maurer Lausegger in dr. Naško Križnar.

Dnevi etnografskega filma so včlanjeni v CAFFE (Coordinating Anthropological Film Festivals of Europe).

Od leta 2015 je festival bienalni, v vmesnem medletu pa ga nadomeščajo posebni dogodki, npr. retrospektive ali posvetovanja.

Naši cilji

DEF je posvečen etnografskim dokumentarnim filmom, ki jih ustvarjajo etnologi in antropologi, pa tudi neodvisni filmarji in dokumentaristi. Etnografski film se umešča v disciplino etnologije oz. antropologije, ki je relativno kmalu in z veliko mero navdušenja sprejela medij filma, njegov aspekt dokumentiranja realnosti, ter ob njem razvila posebne metode in pristope. Danes to nasledstvo ne uporabljajo zgolj vizualni etnografi, ampak tudi ostali humanistični raziskovalci in filmski dokumentaristi, ki gojijo sorodne estetike, na primer pristope observacijskega sloga, filma resnice in direktnega filma. Na festivalu se zato prikazujejo tudi ostali dokumentarni filmi, ki imajo podobna načela kot vizualna etnografija.

V svetu se posname veliko zanimivih dokumentarnih filmov, ki pa zaradi neodvisne produkcije ali avtorjevega individualnega pristopa težko najdejo pot do gledalcev. Naša želja in poslanstvo je, da bi gledalcem v Sloveniji omogočili ogled etnografskih in dokumentarnih filmov, ki se težko uvrstijo v redno distribucijo oziroma na javno televizijo.