Več o filmu

Pileni paualala. Dried giant clams in the Reef Islands

Izviren naslov Pileni paualala

[mlsid]

Projekt etnografskega filma na Otokih Reef (Salomonovi otoki) sta leta 1994 začela izvajati antropologa Jens Pinholt in Peter I. Crawford z vaškimi skupnostmi v Bekapoji, Fenualoji in Vaiakauu. Terenski in filmski obiski so potekali v letih 1994, 1995–1998, 2005, 2010, 2015 in 2017. Film temelji na obisku junija 2015, ki sta ga opravila Peter I. Crawford in Birgitte Hansen, strokovnjakinja za prehrano. Osredinila sta se na diahrono študijo prehrane, zbirala sta informacije v treh vaseh in jih primerjala z gradivom iz 70. in 90. let prejšnjega stoletja. Ena od vasi je bila Pileni.
Pileni je tako imenovan polinezijski osamelec. Čeprav atol leži zunaj glavne grebenske lagune, je del otočja v provinci Temotu na Salomonovih otokih. Školjčna lupina se imenuje paua, posušeno meso paualala. Gre za meso huetea ali orjaške školjke (tridacna gigas). Podjetni mladenič John Knoxson je s pomočjo družine in prijateljev našel inovativen način, kako iz tega, kar mu ponuja narava, zaslužiti nekaj denarja.

[mlsid]
Avtor/ji Peter I. Crawford

Peter I. Crawford je antropolog, publicist in režiser. Že od poznih 70. let je aktiven član Nordijske zveze za antropološki film (NAFA), danes pa tudi njen generalni tajnik in predsednik letne komisije za izbor filmov. Je profesor vizualne antropologije na Norveški arktični univerzi (UiT). Obširno je pisal o vizualni antropologiji in etnografskem filmu, ima pa tudi veliko izkušenj s poučevanjem tako teorije kot filmske prakse vizualne etnografije.

Raziskava Peter I. Crawford and Birgitte Hansen
Snemalec Peter I. Crawford
Ton Peter I. Crawford
Montaža Ralph Veraart and Orsolya Veraart (CinéTrans), Peter I. Crawford