Več o filmu

Are You With Me

Izviren naslov Ben jij bij mij

[mlsid]

Dokumentarec portretira Joke van den Broek, domiselno žensko staro 92 let, ki živi na Nizozemskem. Zaposlena je bila kot osnovnošolska učiteljica in je prava pripovedovalka zgodb, ki v vsem vidi pozitivno stran. Joke še vedno živi doma in s tem nima veliko težav. Kljub temu mora vse več nalog zaupati zunanjim pomočnikom. O tem ne želi nič slišati. Ali pa … je morda pozabila, da lahko dela vse manj in manj? V treh letih nas kot ustvarjalce filma in družino vodi s svojimi izkušnjami. Znova mora odkriti samo sebe, brez svoje zgodbe oz. zgodovine in poznane okolice. V domu za ostarele so trenutki zmede, ko se ji zameglijo vid in spomini, in trenutki svetlobe, ko jo obkrožata ljubeča družina in narava. Brez svoje zgodbe, a s primerno pozornostjo in nego, je Joke modra kot vedno in nas uči, kako sprejemati staranje.
Prejšnje različice dokumentarca so bile prikazane skrbnicam ostarelih v Amsterdamu, da bi omogočile pogled na izkušnjo življenja z Alzheimerjevo boleznijo.

[mlsid]
Avtor/ji Mark Lindenberg and Sophia van Ghesel Grothe

Projekt je prvo obsežno sodelovanje med Markom Lindenbergom in Sophio van Ghesel Grothe. Mark je diplomiral iz kinematografije leta 2013 na Filmski akademiji v Amsterdamu in je vse odtlej dejaven v filmskem svetu. Leta 2019 je z željo po samostojnem ustvarjanju dokumentarnega filma začel študirati še antropologijo in razvojno sociologijo s poudarkom na vizualni antropologiji. Markov diplomski film prikazuje amazonsko družino, ki zdravi stranke s komunikacijo z rastlinami. Prikazan je bil na vrsti svetovnih filmskih festivalov.
Sophia je diplomirala iz interdisciplinarne nevroznanosti in psihologije. Dela kot psihologinja in si želi bolj integrirati umetnost, znanost in zdravilstvo, tudi s snemanjem filmov. Pod vodstvom antropologa in filozofa je izvedela, kako njena babica kljub Alzheimerjevi bolezni še vedno doživlja smisel. Z razumom je ne spozna več, a njun odnos izraža dolgoletno vez ljubezni med Joke in Sophio. Izkušnja njene babice, njen svet, ne biva le v njenih možganih, temveč tudi v njenem telesu: načinu, kako jo drži za roko in vzgaja.

Raziskava Mark Lindenberg, Sophia van Ghesel Grothe
Snemalec Mark Lindenberg
Ton Sophia van Ghesel Grothe, Poul Sven de Haan
Montaža Mark Lindenberg, Sophia van Ghesel Grothe