Več o filmu

Zagros

Izviren naslov زاگرس

[mlsid]

Zagros sledi izdelavi preprog v zahodnem gorovju Irana, domovanju Bakhtiarijev. Volna je rdeča nit, ki povezuje nomadske in prizemljene kulture ter nam razkriva umetelne svetove tkalcev, barvalcev in pastirjev. Preproge Bakhtiarijev prepletajo njihovo družbeno tkivo in mu dajejo obliko in barvo. Delo je težko, njegova cena v zunanjem svetu pa sčasoma pada, a vendar so njihova življenja osmišljena z ljubeznijo do tisočletne tradicije.

Napovednik povezava

[mlsid]
Avtor/ji Ariane Lorrain & Shahab Mihandoust

Shahab Mihandoust se je rodil v Teheranu kmalu po revoluciji leta 1979. Med velikim izselitvenim valom baby boomer generacije v zgodnjih letih po letu 2000 je odšel iz Teherana na študij v Montreal. Izobrazbo je nadaljeval na filmski šoli, leta 2014 pa je posnel svoj prvi film. Njegova dela združujejo fikcijo in dokumentaristiko pri slikanju človeške biti, pri tem pa raziskujejo odnos med družbenimi in kulturnimi vzorci ter njihovimi okolji in okoliščinami.

Ariane Lorrain je dokumentarna režiserka. Odraščala je v dvokulturnem, trojezičnem domu kanadsko-iranske družine. Njen pristop je blizu vizualni antropologiji in esejskemu filmu, pri katerem za podajanje resničnosti najraje izbere čutnost in poetiko. Njeno delo se osredotoča na tematike ozemlja in identitete, kulturnega prehajanja in kolektivnih ritualov. Živi med Montrealom in Bližnjim vzhodom. Zagros je bil posnet med ljudstvom njenih prednikov po materini strani, v plemenu Bakhtiari.

Raziskava Ariane Lorrain & Shahab Mihandoust
Snemalec Ariane Lorrain
Ton Benoît Dame
Montaža Shahab Mihandoust & Ariane Lorrain