Program

5 marec, 10h; Slovenski etnografski muzej (zemljevid)
Svečana podelitev plakete Nika Kureta

7 marec, 10h; Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU (zemljevid)
Muha v nordijskem očesu. Etnografski film, antropologija in Nordijska zveza za antropološki film (NAFA)
Peter I. Crawford, profesor vizualne antropologije, UiT – Arktična univerza na Norveškem

Wed / Sre - 6.3. Thu / Čet - 7.3. Fri / Pet - 8.3. Sat / Sob - 9.3.
14:00
Nenavadna poroka
Rosita Henry, Daniela Vavrova, 2018, 55 min. Western Highlands, Papua New Guinea
Nenavadna porokaNenavadna poroka je film o sodobnih poročnih menjavah v Zahodnem višavju Papue Nove Gvineje. Občinstvu predstavi kompleksne odnose, ujete v mrežo plačil za neveste in posledičnih porok, ki jih mnogi opisujejo kot nenavadne. Film izzove premislek o pomenu tradicionalnih praks v odnosu do globalizacije, sodobnosti in družbenih sprememb. S pomočjo podob in neposrednega govora, zajetega na ceremonijah, gledalca povleče v vlogo prisostvujočega.
Celo asteroidi niso sami
Jón Bjarki Magnússon, 2018, 17 min. Germany
Celo asteroidi niso samiKot tavajoči asteroidi se gibljemo skozi prostor: nikoli povsem sami, na poti kujemo vezi. Stotine tisočev spletnih igralcev rudari, trguje in se vojskuje v širnih digitalnih galaksijah, daleč, daleč proč od sveta, kot ga poznamo. V gromozanskem sovražnem vesolju New Edna ne moreš zaupati nikomur. Kako skleniti prijateljstvo v črnini? Preplet izkušenj štirinajstih igralcev spletne večigralske igre Eve Online nam bo razkril presenetljivo sposobnost spletnih iger, da ustvarijo skupnosti in premostijo praznine med nami.

Kamelja dirka
Isabelle Carbonell, 2018, 24 min. Qatar
Kamelja dirkaVeč kot človeško in živalsko senzorično doživetje v štirih delih na temo kameljih dirk v Katarju z obvezno udeležbo robotskih džokejev.

Disertacija
Miroslav Stambolsky, 2018, 16 min. UK
DisertacijaDisertacija dva meseca sledi Lauri, študentki tretjega letnika antropologije, ki piše disertacijo na temo vloge glasbe v družbenih gibanjih in feminističnem aktivizmu. Film predstavi primer utelešenega procesa raziskovanja, njegovo izkustveno in praktično stran; obenem pa odgovarja hegemoničnim reprezentacijam etnografskih raziskav, ki jih producirajo uveljavljeni antropologi, v katerih se pogosto prikazujejo kot junaki.
16:00
Na razpotju
Savyasachi Anju Prabir, 2017, 48 min. Uttarakhand, India
Na razpotjuV Indiji, visoko v himalajskem gorovju Uttarakhand, bo vasica Kalap morda kmalu dobila prvo cesto. Do takrat še naprej domuje 10 kilometrov pešpoti navkreber od najbližje prometne povezave. Film razkrije perspektivo ljudi, ki v Kalapu že generacije ohranjajo sonaraven način življenja. Se bo sedaj, ko se svet onkraj končno odpira, za družbo Kalapa in njene vrednote vse spremenilo? Na razpotju je doživeto potovanje skozi prostor in čas v vsakdanjo realnost Kalapa. Poteka v ritmu vaškega življenja in razkriva njegove zanimivosti.
Žene
Lisbet Holtedahl, 2017, 85 min. Cameroon, Nigeria
ŽeneAlhajji Ibrahim je bil islamski učenjak, ki je 46 let služil kot sodnik sultanata Ngaoundéré v severnem delu Kameruna. Film spremlja Alhajjija med poslednjimi dnevi življenja, z osebnim uvidom v razmerja znotraj poligamne družine, kot jih izpričujejo žene in njihov mož. Posnet med letoma 1997–2001 in zmontiran 15 let pozneje, dokumentarec prikaže način življenja družb in kultur provinc Borno in Adamaoua (v Nigeriji in Kamerunu), kjer prebivalstvo daleč od prestolnic pestijo težave s prilagajanjem na moderno izobraževanje, vse večja revščina in marginalizacija. V zadnjih letih je regija tudi pod stalnim udarom ekstremističnih upornikov skupine Boko Haram.
Da Hillsook Wedeen
Hope Strickland, 2018, 17 min. Shetland, Scotland, UK
Da Hillsook WedeenŠetlandski otoki so kraj neizprosne narave, verovanj v nadnaravno in prvinskih zvokov. Film odkriva pripovedništvo in družbeno domišljijo šetlandskih ljudi. Folklorna pripovedka, ki tke niti brezčasnosti: iz zametkov zgodovinske travme se glasovi žena razlegajo prek generacij. Kaj pomeni biti ženska, zapuščena na obali?

Pevci za duše
David Delgado San Ginés, 2017, 60 min. Madrelagua, Gran Canaria, Spain
Pevci za dušeŽe dolga stoletja se enkrat na leto Ranchos de Animas iz Arbejalesa in Valsequilla zberejo v podeželskem zaselku Madrelagua (Kanarski otoki) k molitvi s prepevanjem za duše v vicah in okrog sebe ustvarijo katarzično okolje, ki spominja na neki drugi čas. Njihove daritve in petje povežejo svet živih in spomin na mrtve z nevidnimi nitmi človečnosti. Kanarski pevci so eni zadnjih svojega reda na stari celini.
Pristan preteklosti
Lotte Haase, 2018, 19 min. Netherlands
Pristan preteklostiKratek observacijski dokumentarec o eni izmed poslednjih ulic v Amsterdamu, ki jih še ni pogoltnil urbani razvoj: o ulici Harbour. V velikih skladiščih ljudje izmenjujejo rabljene stvari in restavrirajo starine, kot so vojaški tovornjaki in stari vagoni. Osrednji protagonist je 80-letni Loe, ki mu ulica pomeni osnovno življenjsko okolje. A ne za dolgo ... Neizogibno se bodo skladišča kmalu umaknila novim stanovanjem. Z bolečino v srcu začne Loe pospravljati delavnico. Pristan preteklosti je film o prihodnosti in preteklosti, hranjenju in metanju proč, čaščenju in pozabi.

Obrazi divjine
Tiia Grøn, 2016, 31 min. Kilpisjärvi, Finland
Obrazi divjineNe brezcestnem potovanju skozi golo pokrajino finske Laplandije popotnik išče zatočišče in sogovornika, da bi z njim podelil svojo zgodbo. Žariščna točka filma je majhna baraka v divjini. Ob srečanjih z ljudmi, ki iz različnih razlogov tavajo tu naokoli, spoznamo značaj tega prostora, kot ga soustvarjajo bivajoči in mimoidoči. Narava različnim ljudem pomeni različna izkustva, njihove želje so si včasih lahko v popolnem nasprotju. Je ta divjina res tako prazna in samotna, kot se zdi, in zakaj se ljudem zdi tako posebna?
18:00
Changa ponovno
Peter Biella, Leonard Kamerling, 2016, 60 min. Tanzania
Changa ponovnoChanga ponovno je zgodba o starešini ljudstva Masaji, o Toretu ole Koisengeju, prikazana z dveh bregov 30-letnega časovnega prepada. Odkar je bil antropolog Peter Biella prvič pri njem, tri desetletja tega, se je Toretovo življenje povsem spremenilo. Tedaj je imel šeststo glav živine, veliko čredo, ki so jo leta bolezni zdesetkala na borih dvajset glav. Svet masajskih pastirjev se je skrčil. Vlada Tanzanije jih sili, da se naseljujejo v vaseh in opuščajo nomadsko življenje.
Po molitvi
Simone Mestroni, 2018, 62 min. Jammu, Kashmir, India
Po molitviVsakdanje nasilje in mujezinovi klici k molitvi usmerjajo tok časa v Kašmirju v Indiji. Skoraj 30 let je že od začetkov oboroženega upora, a kljub vsesplošni frustraciji so kontroverzne sanje o neodvisnosti Kašmirja ter z njimi nočna mora konflikta še vedno polne življenja in smrti.
Teorija sreče
Gregory Gan, 2014, 82 min. Russia, Ukraine
Teorija srečeV samotni vasici blizu ukrajinskega mesta Harkov majhna, a strastna skupinica bije ideološki boj. Njeno orožje so motike in lopate, cepini in grablje, usmerjene proti prsti. Govorijo z retoriko politične poezije, ki stremi po prebujenju množic. Njihov namen: univerzalna sreča. Z začetki v letu 1980, pod vodstvom sedaj že pokojnega guruja, so bili člani skupine rekrutirani še kot najstniki ter so se odrekli alkoholu, mamilom in spolnosti. Rekruti delajo na farmi, kjer skrbijo za krave, konje in prašiče. Pravijo si PORTOS, akronim za Poetical Association for the Development of a Theory of Universal Happiness – pesniško združenje za razvoj teorije univerzalne sreče. Avtor, vseprisoten na ekranu, v filmu reflektira izkušnjo postati član gibanja. Skozenj stečejo konflikti tega izkustva, sreča se z osamljenostjo, odtujenostjo, izgubo in žalovanjem, vpetim v kompleksno zgodbo, ki se razteza prek tem moči, podrejanja, trpljenja in samoizpolnitve.
Yen Ching
Yinan Wang, 2018, 64 min. USA
Yen ChingObservacijski dokumentarec Yen Ching prikazuje družinsko dinamiko v kitajski restavraciji z istim imenom. Film je intimen pogled na Chena, tipičnega lastnika kitajske restavracije v ZDA, in na njegove otroke, ki zasledujejo ameriški sen na povsem samosvoje načine. Yen Ching osvetli življenje priseljenca in njegovo dilemo. Iz povsem različnih razlogov si nobeden od njegovih sinov ne želi nadaljevati klasične kitajske/kitajsko-ameriške tradicije, po kateri se od potomcev pričakuje, da prevzamejo družinski posel.
20:00
OTVORITEV DEF 2019

Dežela ljubezni
Liivo Niglas, 2016, 78 min. West Siberia, Russia
Dežela ljubezniDežela ljubezni je dokumentarec o jelenih, nafti, politiki in poeziji. Pripoveduje zgodbo Jurija Velle, nenetskega rejca severnih jelenov in pesnika, ki živi v tajgi Zahodne Sibirije in skuša dokazati, da lahko en sam človek kljubuje pogoltnim silam, ki uničujejo okolje domačinov. Za Vello je dežela ljubezni območje gozdne tundre, kjer se vsako jesen parijo njegovi jeleni. Obenem je območje priljubljeno lovišče uslužbencev korporacije Lukoil, ki tam črpa nafto. Juri si že leta prizadeva, da bi lukoilovce nagnal iz dežele, saj hrup avtomobilov, streli lovskih pušk in vsesplošen trušč, ki ga povzročajo opiti delavci, moti parjenje njegovih jelenov. Pri preganjanju naftnih uslužbencev uporablja nenavadne taktike, kot sta snemanje njihovega početja in pisanje pikrih pesmi.
Sodobna džungla
Charles Fairbanks, Saul Kak, 2016, 72 min. Chiapas, Mexico
Sodobna džunglaZgodba dveh starostnikov v odročnem, podeželskem Chiapasu: Carmen živi skromno, a spokojno življenje na prsti, ki je pokopala njenega moža. Padel je za gibanje kmetov brez zemlje. Čeprav je šaman, ima Juan hude težave s kilo, ki je njegovi uroki ne zmorejo pozdraviti. Nasede šarlatanom, ki mu prodajajo zvarke in prehranska dopolnila. To je podoba sodobne džungle pred nejevernimi očmi občinstva.
Kot rosa na soncu
Peter Entell, 2016, 108 min. Ukraine
Kot rosa na soncuPred stoletjem so bili stari starši režiserja Petra Entella prisiljeni zbežati iz Ukrajine, dežele, ki sta jo pretresala vojna in bratomorno nasilje. Sto let pozneje se Entell ponovno sreča z uničujočim nacionalizmom. Ljudje še naprej morijo v imenu domovine, zastave, kulture, religije ... Spomin na grozodejstva, ki so jih utrpeli Židje, tatarski muslimani s Krimskega polotoka in pravoslavna populacija se prenaša z generacije na generacijo, z njim pa tudi strup sovraštva. Od ene kontrolne točke do druge nas Peter popelje od lojalistov Ukrajincev do proruskih separatistov. Njegov namen ni soditi, kdo je na pravi in kdo na napačni strani zgodovine – tu je poraženec človečnost sama. Sredi nesmiselnega nasilja se Kot rosa na soncu poda onkraj kulturnih, verskih in etničnih razlik, da se dokoplje do globokih človeških vezi, ki nas družijo pod kožo.

Wed / Sre - 6.3.

 • Na razpotju
  16:00 - 18:00
 • Changa ponovno
  18:00 - 20:00
 • OTVORITEV DEF 2019
  20:00 - 20:30
 • Dežela ljubezni
  20:00 - 22:00

Thu / Čet - 7.3.

 • Žene
  16:00 - 18:00
 • Po molitvi
  18:00 - 20:00
 • Sodobna džungla
  20:00 - 22:00

Fri / Pet - 8.3.

 • Nenavadna poroka
  14:00 - 16:00
 • Da Hillsook Wedeen
  16:00 - 17:00
 • Pevci za duše
  17:00 - 18:00
 • Teorija sreče
  18:00 - 20:00

Sat / Sob - 9.3.

 • Celo asteroidi niso sami
  14:00 - 14:30
 • Kamelja dirka
  14:30 - 15:30
 • Disertacija
  15:30 - 16:00
 • Pristan preteklosti
  16:00 - 17:00
 • Obrazi divjine
  17:00 - 18:00
 • Yen Ching
  18:00 - 20:00
 • Kot rosa na soncu
  20:00 - 22:00
Wed / Sre - 6.3. Thu / Čet - 7.3. Fri / Pet - 8.3. Sat / Sob - 9.3.
14:00
Nenavadna poroka
Rosita Henry, Daniela Vavrova, 2018, 55 min. Western Highlands, Papua New Guinea
Nenavadna porokaNenavadna poroka je film o sodobnih poročnih menjavah v Zahodnem višavju Papue Nove Gvineje. Občinstvu predstavi kompleksne odnose, ujete v mrežo plačil za neveste in posledičnih porok, ki jih mnogi opisujejo kot nenavadne. Film izzove premislek o pomenu tradicionalnih praks v odnosu do globalizacije, sodobnosti in družbenih sprememb. S pomočjo podob in neposrednega govora, zajetega na ceremonijah, gledalca povleče v vlogo prisostvujočega.
Celo asteroidi niso sami
Jón Bjarki Magnússon, 2018, 17 min. Germany
Celo asteroidi niso samiKot tavajoči asteroidi se gibljemo skozi prostor: nikoli povsem sami, na poti kujemo vezi. Stotine tisočev spletnih igralcev rudari, trguje in se vojskuje v širnih digitalnih galaksijah, daleč, daleč proč od sveta, kot ga poznamo. V gromozanskem sovražnem vesolju New Edna ne moreš zaupati nikomur. Kako skleniti prijateljstvo v črnini? Preplet izkušenj štirinajstih igralcev spletne večigralske igre Eve Online nam bo razkril presenetljivo sposobnost spletnih iger, da ustvarijo skupnosti in premostijo praznine med nami.

Kamelja dirka
Isabelle Carbonell, 2018, 24 min. Qatar
Kamelja dirkaVeč kot človeško in živalsko senzorično doživetje v štirih delih na temo kameljih dirk v Katarju z obvezno udeležbo robotskih džokejev.

Disertacija
Miroslav Stambolsky, 2018, 16 min. UK
DisertacijaDisertacija dva meseca sledi Lauri, študentki tretjega letnika antropologije, ki piše disertacijo na temo vloge glasbe v družbenih gibanjih in feminističnem aktivizmu. Film predstavi primer utelešenega procesa raziskovanja, njegovo izkustveno in praktično stran; obenem pa odgovarja hegemoničnim reprezentacijam etnografskih raziskav, ki jih producirajo uveljavljeni antropologi, v katerih se pogosto prikazujejo kot junaki.
16:00
Na razpotju
Savyasachi Anju Prabir, 2017, 48 min. Uttarakhand, India
Na razpotjuV Indiji, visoko v himalajskem gorovju Uttarakhand, bo vasica Kalap morda kmalu dobila prvo cesto. Do takrat še naprej domuje 10 kilometrov pešpoti navkreber od najbližje prometne povezave. Film razkrije perspektivo ljudi, ki v Kalapu že generacije ohranjajo sonaraven način življenja. Se bo sedaj, ko se svet onkraj končno odpira, za družbo Kalapa in njene vrednote vse spremenilo? Na razpotju je doživeto potovanje skozi prostor in čas v vsakdanjo realnost Kalapa. Poteka v ritmu vaškega življenja in razkriva njegove zanimivosti.
Žene
Lisbet Holtedahl, 2017, 85 min. Cameroon, Nigeria
ŽeneAlhajji Ibrahim je bil islamski učenjak, ki je 46 let služil kot sodnik sultanata Ngaoundéré v severnem delu Kameruna. Film spremlja Alhajjija med poslednjimi dnevi življenja, z osebnim uvidom v razmerja znotraj poligamne družine, kot jih izpričujejo žene in njihov mož. Posnet med letoma 1997–2001 in zmontiran 15 let pozneje, dokumentarec prikaže način življenja družb in kultur provinc Borno in Adamaoua (v Nigeriji in Kamerunu), kjer prebivalstvo daleč od prestolnic pestijo težave s prilagajanjem na moderno izobraževanje, vse večja revščina in marginalizacija. V zadnjih letih je regija tudi pod stalnim udarom ekstremističnih upornikov skupine Boko Haram.
Da Hillsook Wedeen
Hope Strickland, 2018, 17 min. Shetland, Scotland, UK
Da Hillsook WedeenŠetlandski otoki so kraj neizprosne narave, verovanj v nadnaravno in prvinskih zvokov. Film odkriva pripovedništvo in družbeno domišljijo šetlandskih ljudi. Folklorna pripovedka, ki tke niti brezčasnosti: iz zametkov zgodovinske travme se glasovi žena razlegajo prek generacij. Kaj pomeni biti ženska, zapuščena na obali?

Pevci za duše
David Delgado San Ginés, 2017, 60 min. Madrelagua, Gran Canaria, Spain
Pevci za dušeŽe dolga stoletja se enkrat na leto Ranchos de Animas iz Arbejalesa in Valsequilla zberejo v podeželskem zaselku Madrelagua (Kanarski otoki) k molitvi s prepevanjem za duše v vicah in okrog sebe ustvarijo katarzično okolje, ki spominja na neki drugi čas. Njihove daritve in petje povežejo svet živih in spomin na mrtve z nevidnimi nitmi človečnosti. Kanarski pevci so eni zadnjih svojega reda na stari celini.
Pristan preteklosti
Lotte Haase, 2018, 19 min. Netherlands
Pristan preteklostiKratek observacijski dokumentarec o eni izmed poslednjih ulic v Amsterdamu, ki jih še ni pogoltnil urbani razvoj: o ulici Harbour. V velikih skladiščih ljudje izmenjujejo rabljene stvari in restavrirajo starine, kot so vojaški tovornjaki in stari vagoni. Osrednji protagonist je 80-letni Loe, ki mu ulica pomeni osnovno življenjsko okolje. A ne za dolgo ... Neizogibno se bodo skladišča kmalu umaknila novim stanovanjem. Z bolečino v srcu začne Loe pospravljati delavnico. Pristan preteklosti je film o prihodnosti in preteklosti, hranjenju in metanju proč, čaščenju in pozabi.

Obrazi divjine
Tiia Grøn, 2016, 31 min. Kilpisjärvi, Finland
Obrazi divjineNe brezcestnem potovanju skozi golo pokrajino finske Laplandije popotnik išče zatočišče in sogovornika, da bi z njim podelil svojo zgodbo. Žariščna točka filma je majhna baraka v divjini. Ob srečanjih z ljudmi, ki iz različnih razlogov tavajo tu naokoli, spoznamo značaj tega prostora, kot ga soustvarjajo bivajoči in mimoidoči. Narava različnim ljudem pomeni različna izkustva, njihove želje so si včasih lahko v popolnem nasprotju. Je ta divjina res tako prazna in samotna, kot se zdi, in zakaj se ljudem zdi tako posebna?
18:00
Changa ponovno
Peter Biella, Leonard Kamerling, 2016, 60 min. Tanzania
Changa ponovnoChanga ponovno je zgodba o starešini ljudstva Masaji, o Toretu ole Koisengeju, prikazana z dveh bregov 30-letnega časovnega prepada. Odkar je bil antropolog Peter Biella prvič pri njem, tri desetletja tega, se je Toretovo življenje povsem spremenilo. Tedaj je imel šeststo glav živine, veliko čredo, ki so jo leta bolezni zdesetkala na borih dvajset glav. Svet masajskih pastirjev se je skrčil. Vlada Tanzanije jih sili, da se naseljujejo v vaseh in opuščajo nomadsko življenje.
Po molitvi
Simone Mestroni, 2018, 62 min. Jammu, Kashmir, India
Po molitviVsakdanje nasilje in mujezinovi klici k molitvi usmerjajo tok časa v Kašmirju v Indiji. Skoraj 30 let je že od začetkov oboroženega upora, a kljub vsesplošni frustraciji so kontroverzne sanje o neodvisnosti Kašmirja ter z njimi nočna mora konflikta še vedno polne življenja in smrti.
Teorija sreče
Gregory Gan, 2014, 82 min. Russia, Ukraine
Teorija srečeV samotni vasici blizu ukrajinskega mesta Harkov majhna, a strastna skupinica bije ideološki boj. Njeno orožje so motike in lopate, cepini in grablje, usmerjene proti prsti. Govorijo z retoriko politične poezije, ki stremi po prebujenju množic. Njihov namen: univerzalna sreča. Z začetki v letu 1980, pod vodstvom sedaj že pokojnega guruja, so bili člani skupine rekrutirani še kot najstniki ter so se odrekli alkoholu, mamilom in spolnosti. Rekruti delajo na farmi, kjer skrbijo za krave, konje in prašiče. Pravijo si PORTOS, akronim za Poetical Association for the Development of a Theory of Universal Happiness – pesniško združenje za razvoj teorije univerzalne sreče. Avtor, vseprisoten na ekranu, v filmu reflektira izkušnjo postati član gibanja. Skozenj stečejo konflikti tega izkustva, sreča se z osamljenostjo, odtujenostjo, izgubo in žalovanjem, vpetim v kompleksno zgodbo, ki se razteza prek tem moči, podrejanja, trpljenja in samoizpolnitve.
Yen Ching
Yinan Wang, 2018, 64 min. USA
Yen ChingObservacijski dokumentarec Yen Ching prikazuje družinsko dinamiko v kitajski restavraciji z istim imenom. Film je intimen pogled na Chena, tipičnega lastnika kitajske restavracije v ZDA, in na njegove otroke, ki zasledujejo ameriški sen na povsem samosvoje načine. Yen Ching osvetli življenje priseljenca in njegovo dilemo. Iz povsem različnih razlogov si nobeden od njegovih sinov ne želi nadaljevati klasične kitajske/kitajsko-ameriške tradicije, po kateri se od potomcev pričakuje, da prevzamejo družinski posel.
20:00
OTVORITEV DEF 2019

Dežela ljubezni
Liivo Niglas, 2016, 78 min. West Siberia, Russia
Dežela ljubezniDežela ljubezni je dokumentarec o jelenih, nafti, politiki in poeziji. Pripoveduje zgodbo Jurija Velle, nenetskega rejca severnih jelenov in pesnika, ki živi v tajgi Zahodne Sibirije in skuša dokazati, da lahko en sam človek kljubuje pogoltnim silam, ki uničujejo okolje domačinov. Za Vello je dežela ljubezni območje gozdne tundre, kjer se vsako jesen parijo njegovi jeleni. Obenem je območje priljubljeno lovišče uslužbencev korporacije Lukoil, ki tam črpa nafto. Juri si že leta prizadeva, da bi lukoilovce nagnal iz dežele, saj hrup avtomobilov, streli lovskih pušk in vsesplošen trušč, ki ga povzročajo opiti delavci, moti parjenje njegovih jelenov. Pri preganjanju naftnih uslužbencev uporablja nenavadne taktike, kot sta snemanje njihovega početja in pisanje pikrih pesmi.
Sodobna džungla
Charles Fairbanks, Saul Kak, 2016, 72 min. Chiapas, Mexico
Sodobna džunglaZgodba dveh starostnikov v odročnem, podeželskem Chiapasu: Carmen živi skromno, a spokojno življenje na prsti, ki je pokopala njenega moža. Padel je za gibanje kmetov brez zemlje. Čeprav je šaman, ima Juan hude težave s kilo, ki je njegovi uroki ne zmorejo pozdraviti. Nasede šarlatanom, ki mu prodajajo zvarke in prehranska dopolnila. To je podoba sodobne džungle pred nejevernimi očmi občinstva.
Kot rosa na soncu
Peter Entell, 2016, 108 min. Ukraine
Kot rosa na soncuPred stoletjem so bili stari starši režiserja Petra Entella prisiljeni zbežati iz Ukrajine, dežele, ki sta jo pretresala vojna in bratomorno nasilje. Sto let pozneje se Entell ponovno sreča z uničujočim nacionalizmom. Ljudje še naprej morijo v imenu domovine, zastave, kulture, religije ... Spomin na grozodejstva, ki so jih utrpeli Židje, tatarski muslimani s Krimskega polotoka in pravoslavna populacija se prenaša z generacije na generacijo, z njim pa tudi strup sovraštva. Od ene kontrolne točke do druge nas Peter popelje od lojalistov Ukrajincev do proruskih separatistov. Njegov namen ni soditi, kdo je na pravi in kdo na napačni strani zgodovine – tu je poraženec človečnost sama. Sredi nesmiselnega nasilja se Kot rosa na soncu poda onkraj kulturnih, verskih in etničnih razlik, da se dokoplje do globokih človeških vezi, ki nas družijo pod kožo.

Wed / Sre - 6.3.

 • Na razpotju
  16:00 - 18:00
 • Changa ponovno
  18:00 - 20:00
 • OTVORITEV DEF 2019
  20:00 - 20:30
 • Dežela ljubezni
  20:00 - 22:00

Thu / Čet - 7.3.

 • Žene
  16:00 - 18:00
 • Po molitvi
  18:00 - 20:00
 • Sodobna džungla
  20:00 - 22:00

Fri / Pet - 8.3.

 • Nenavadna poroka
  14:00 - 16:00
 • Da Hillsook Wedeen
  16:00 - 17:00
 • Pevci za duše
  17:00 - 18:00
 • Teorija sreče
  18:00 - 20:00

Sat / Sob - 9.3.

 • Celo asteroidi niso sami
  14:00 - 14:30
 • Kamelja dirka
  14:30 - 15:30
 • Disertacija
  15:30 - 16:00
 • Pristan preteklosti
  16:00 - 17:00
 • Obrazi divjine
  17:00 - 18:00
 • Yen Ching
  18:00 - 20:00
 • Kot rosa na soncu
  20:00 - 22:00