About movie

Pilgrimage (Romanje)

Original title Romanje

[mlsid]

(Ethnographic Footage with commentary) – English – Božja pot na Zaplaz je zaživela v začetku 19. stoletja, prva cerkev pa je bila tam zgrajena leta 1848. V bližini cerkve je tudi Marijin studenec, ki velja za zdravilnega.Vsako leto se na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja ob župni cerkvi sv. Mihaela v Čatežu zberejo številni romarji s celotne Dolenjske, pa tudi s širšega območja Slovenije. Iz Čateža krenejo na božjo pot na Zaplaz, kjer stoji romarska cerkev Marijinega vnebovzetja. Posnetki prikazujejo zbiranje romarjev v Čatežu ter procesijo z Marijinim kipom in s svečami ter baklami izpred cerkve v Čatežu do cerkve na Zaplazu, imenovanem tudi Dolenjsko Brezje. Romarji na poti ves čas molijo, procesija pa se na Zaplazu zaključi s slavnostno mašo.

[mlsid]
Author/s Nena Židov

English – dr. Nena Židov
je muzejska svetovalka in kustodinja za socialno kulturo v Slovenskem
etnografskem muzeju. V letih 1997–2003 je bila urednica muzejske periodične publikacije Etnolog in več let urednica knjižne zbirke Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja. Objavila je knjigi Ljubljanski živilski trg (1994) in Občina Ljubljana Bežigrad (1991). V Sloveniji in tujini je objavila vrsto člankov. Ukvarja se s preučevanjem ljudske in alternativne
medicine, šeg in ljudskega prava. Zadnjih nekaj let šege dokumentira in raziskuje tudi s pomočjo video kamere. Del njenih posnetkov je bil uporabljen na stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja Med naravo in kulturo, del gradiva pa je predstavila na Etnovideo maratonu (2006) in Dnevih etnografskega filma (2007). Sodelovala je na simpoziju Fašenk v etnografskem filmu (2006), svoje izkušnje z avdiovizualijami pa je predstavila udeležencem Poletne šole vizualnega (2007) in študentom Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF (2007).

Research Nena Židov
Photography Nena Židov
Sound Nena Židov
Editing Nadja Valentinčič Furlan