About movie

Happy New Year (Srečnga pa zdravga!)

Original title Srečnga pa zdravga!

[mlsid]

(Ethnographic Footage with commentary) – English – Otepanje je božično-novoletna šega, živa le še v vaseh Zgornjega Bohinja. Poteka na štefanovo (Stara Fužina, Studor) ali na silvestrovo (Srednja vas, Češnjica in Jereka). Otepovci – maskirani božično-novoletni koledniki –, obiščejo vse hiše v vasi in zaželijo srečno novo leto. V dar dobijo klobase, pijačo, jajca in denar. Nosilec šege je vaška fantovska skupnost. Obhod se zvečer zaključi v vaški gostilni, kjer zaužijejo darove in si razdelijo denar. Posnetki prikazujejo otepanje v Stari Fužini leta 2005. Otepovci so našemljeni, spremlja jih harmonikar. Vodja skupine je mêr, ki tudi vodi zapisnik o prejetih darovih. Baba nosi cekar, v katerega spravlja jajca in pijačo. Med “kožuhastimi” liki imajo posebno vlogo trogar, metlar in fehtar. Leta 2005 se jim je na lastno pobudo pridružil še nov šemski lik smrekca. Prebivalci vasi so otepovce sprejeli pred hišo ali povabili v hišo. Pri hišah, kjer jim niso odprli vrat, so narisali klobaso.

[mlsid]
Author/s Nena Židov

English – dr. Nena Židov
je muzejska svetovalka in kustodinja za socialno kulturo v Slovenskem
etnografskem muzeju. V letih 1997–2003 je bila urednica muzejske periodične publikacije Etnolog in več let urednica knjižne zbirke Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja. Objavila je knjigi Ljubljanski živilski trg (1994) in Občina Ljubljana Bežigrad (1991). V Sloveniji in tujini je objavila vrsto člankov. Ukvarja se s preučevanjem ljudske in alternativne
medicine, šeg in ljudskega prava. Zadnjih nekaj let šege dokumentira in raziskuje tudi s pomočjo video kamere. Del njenih posnetkov je bil uporabljen na stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja Med naravo in kulturo, del gradiva pa je predstavila na Etnovideo maratonu (2006) in Dnevih etnografskega filma (2007). Sodelovala je na simpoziju Fašenk v etnografskem filmu (2006), svoje izkušnje z avdiovizualijami pa je predstavila udeležencem Poletne šole vizualnega (2007) in študentom Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF (2007).

Research Nena Židov
Photography Nena Židov
Sound Nena Židov
Editing Nadja Valentinčič Furlan