About movie

Peka velikonočnega kruha bosmana

Original title Peka velikonočnega kruha bosmana

[mlsid]

Posnetek je bil narejen v Bunčanih pri gospodinji Julijani Petovar, ki že od poroke dalje na moževi domačiji peče za veliko noč kruha presmec in bosman. Bosman je v sevrovzhodni Sloveniji poznan koz ženitovanjski kruh. Posebnost je, da ga gospodinja v Bunčanih peče za veliko noč in je manj okrašen kot za poroko. Speče dva bosmana; enega nesejo blagoslovit h kapeli v vasi, drugega, neblagoslovljenega pa razdeli sosedom: »Tudi moja tašča je že delila
bosman sosedom. Jaz sem se tega naučila od nje. Pravijo, da moraš nekaj dati, drugače ni sreče.« Ker je prepletanje bosmana iz štirih oziroma osmih kit krušnega testa veščina, smo jo posneli iz dveh razlogov; za potrebe razstave o velikonočnih kruhih na Slovenskem v Veržeju in v sklopu projekta Rokodelska akademija, v katerem dokumentiramo različna rokodelska znanja in dejavnosti ter veščine, ki jih še obvladajo in znajo Pomurke in Pomurci.

[mlsid]
Author/s Jelka Pšajd

Rojena 1973. leta, univ. dipl. soc. kult. in etnologije in kult. antrop., višja kustosinja.
Po diplomi leta 1999 je delala v Kozjanskem regijskem parku in Mestnem muzeju Ljubljana.
Od leta 2002 je zaposlena v Pomurskem muzeju Murska Sobota kot etnologinja. Kot etnologinja proučuje nematerialno in materialno kulturo preteklega načina prazničnega in vsakdanjega življenja v Pomurju. Posebno jo zanima zbiranje nematerialne dediščine (pripovedke, vraže, različna znanja, šege, »grde besede« …) njena »poklicna ljubezen« pa je raziskovanje, zbiranje in zapisovanje življenjskih zgodb Prekmurcev, Štajercev in Porabcev (osebne stiske, zakonsko življenje žensk, doživljanje menstruacije kot tabu teme, življenjske zamere …). Zadnja leta se veliko ukvarja z rokodelskimi obrtmi in domačimi dejavnostmi.

Research Jelka Pšajd
Photography Robert Berden
Sound Robert Berden
Editing Jernej Vöröš, Jelka Pšajd