About movie

Counajo me remenkaš

Original title Counajo me remenkaš

[mlsid]

English – Herman Rajsar iz vasi Grad na Goričkem se je v otroštvu naučil škrabanja remenk od svojega očeta, ta pa od Roma, ki je pred prvo svetovno vojno s Češke prišel v Motovilce. Z ženo Cecilijo pokažeta sodobni postopek izdelave škrabanih remenk. Herman ga tudi komentira in primerja s postopki v prejšnjih generacijah. Njegova posebnost so pisanice s spolnimi motivi – on jim pravi seksi remenke. Teh seveda ne dela za veliko noč, precej pa jih proda ob drugih priložnostih.

[mlsid]
Author/s Jelka Pšajd, Nadja Valentinčič Furlan

English – Jelka Pšajd,
rojena 1973. leta, univ. dipl. soc. kult. in etnologije in kult. antrop., višja kustosinja. Po diplomi leta 1999 je delala v Kozjanskem regijskem parku in Mestnem muzeju Ljubljana. Od leta 2002 je zaposlena v Pomurskem muzeju Murska Sobota kot etnologinja. Kot etnologinja proučuje nematerialno in materialno kulturo preteklega načina prazničnega in vsakdanjega življenja v Pomurju. Posebno jo zanima zbiranje nematerialne dediščine (pripovedke, vraže, različna znanja, šege, »grde besede« …) njena »poklicna ljubezen« pa je raziskovanje, zbiranje in zapisovanje življenjskih zgodb Prekmurcev, Štajercev in Porabcev (osebne stiske, zakonsko življenje žensk, doživljanje menstruacije kot tabu teme, življenjske zamere …). Zadnja leta se veliko ukvarja z rokodelskimi obrtmi in domačimi dejavnostmi.
Nadja Valentinčič Furlan,
muzejska svetovalka, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja, anglistka. V SEM zaposlena kot kustodinja za etnografski film od leta 2000.
Področja delovanja
vizualne analize, avdiovizualni medij v muzeju in na razstavah, življenjske zgodbe, interpretacija filmskega gradiva.

Research Jelka Pšajd, Nadja Valentinčič Furlan
Photography Nadja Valentinčič Furlan
Sound Nadja Valentinčič Furlan
Editing Nadja Valentinčič Furlan