Program

Wed / Sre - 1.3. Thu / Čet - 2.3. Fri / Pet - 3.3. Sat / Sob - 4.3.
14:00
Ustvarjamo podobe
Nina Sabnani, 2015, 9 min.
Ustvarjamo podobeGre za animirani film o izvornem mitu skupnosti Bhil v zvezni državi Madja Pradeš v Indiji. Zanjo je slikanje neke vrste molitev in film nam pojasni, zakaj je tako. V filmu sodelujeta domači umetnik Sher Singh in filmska ustvarjalka Nina Sabnani, ki odkrivata možnosti skupnega ustvarjanja.
14:15
Območje nič
Pablo Iraburu, Jorge Fernández Mayoral, Pablo Tosco, 2015, 67 min.
Območje ničKaj se skriva v pametnem telefonu begunca? Tam najdemo ključ do njegovih spominov, preteklosti, identitete in stikov v svetu, iz katerega je moral zbežati. Film je pripoved o majhni prodajalni mobilnih telefonov v enem največjih begunskih taborišč na svetu.
14:30
14:45
15:00
15:15
15:30
Zvonko in Ivanka
Manca Filak, Žiga Gorišek, 2015, 15 min.
Q&A
Zvonko in IvankaEtnografski film Zvonko in Ivanka popelje gledalca v življenje starejšega poročenega para iz vasice v Beli krajini (Slovenija). Njun odnos se razkriva med pripravo trsk in drugimi opravili, ki so vsa pomemben del njune vsakodnevne rutine in preživetja. Film je bil posnet v okviru Poletne šole vizualne etnografije v Ljubljani leta 2015.
15:45
16:00
Prah
Deepak Tolange, 2016, 49 min.
Q&A
PrahVsako leto pozimi na tisoče Nepalcev in Indijcev odide na različne konce Nepala, da bi delali v tovarnah opeke. Številni med njimi so otroci, ki zapustijo šolo, začno trdo delati in se nikoli več ne vrnejo k pouku. Prah je etnografski film o otrocih, ki delajo v opekarnah po vsem Nepalu.
Ob oseki
Anna Grimshaw, 2014, 63 min.
Ob osekiVsak dan se nabiralci školjk ob obali države Maine v času oseke odpravijo z najpreprostejšim orodjem nabirat školjke, ki jih je najti po širokih plitvinah, segajočih globoko v zaliv. To je garaško delo. Po drugi strani pa je tudi delo nenavadne lepote, ki je posledica stalne menjave oseke in plime, spreminjajoče se svetlobe, vetra, mojstrskega in ritmičnega kopanja ter zvoka in teksture globokega, lepljivega blata. Ob oseki postane nabiranje školjk nabito s čutnim bogastvom in naravno poezijo.
Sakralni glasovi
Renato Morelli, 2015, 45 min.
Q&A
Sakralni glasoviCuglieri je mestece na Sardiniji, kjer praznovanja med velikim tednom že tradicionalno spremlja majhen zbor, imenovan »concordu«. Zbor je sestavljen iz štirih moških glasov. Pevci izvajajo Miserere (psalm št. 50) in Stabat Mater, oboje pa je zahtevno petje v latinščini. Tradicija se prenaša po ustnem izročilu in se je čudežno ohranila vse do danes, kar vzbuja izredno zanimanje muzikologov. Štirje starejši člani pozorno predajajo znanje svojim sinovom in zdaj lahko zapojejo skupaj. V filmu tako sledimo dvema generacijama pevcev med izvajanjem glasbe v treh najpomembnejših dneh velikega tedna.
Na Marijin dan
Silvia Paggi, 2014, 34 min.
Na Marijin danRomska družina, ki živi v slumu na obrobju mesta Cluj-Napoca (Romunija), praznuje 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebozetja, god hčerke Ance, ki ji je ime tudi Marija. Na ples in kos torte povabijo sosede, predvsem otroke. Priprava jedi, ples in glasba se prepletajo z drugimi življenjskimi dogodki, predvsem tistimi, ki se nanašajo na težke bivalne razmere. Kamera prikazuje dejavnosti na dan praznovanja, hkrati pa pokaže tudi okolico, pot do vodnjaka in smetišča okoli lop. Film je pripoved o težkih bivalnih razmerah Romov v Evropi leta 2014.
16:15
16:30
Solaris
Pavel Borecký, 2014, 25 min.
SolarisFilm prikazuje zapiralni čas in nočni ritem v nakupovalnem središču v Talinu – kraju, ki odslikava zunanji svet in je namenjen zabavi. Dvoumen pogled kamere in prevzemajoča zvočna kulisa sta dejstvi, ki gledalca soočita s surovo stvarnostjo bežnih srečanj, krožnega sistema hoje in postopno spreminjajočo se atmosfero.Film nima dialogov, je čutna etnografija, ki vabi k razmisleku o tem, kje je meja med telesom in zunanjim svetom v enem najbolj živahnih urbanih ekosistemov.
16:45
Kako preživeti v sušnem obdobju
Inês Ponte, 2012, 35 min.
Q&A
Kako preživeti v sušnem obdobjuFilm je intimen portret vsakdanjih opravil družine, ki živi na mirni poljedelski kmetiji v vasi Katuwo v višavju pokrajine Namibe (Angola). Na prošnjo, da pokaže svoje spretnosti pri izdelavi punčk, nam gospodinja Madukilaxi omogoči, da sledimo dvojnemu vidiku dela v sušnem obdobju: našem skupnemu projektu izdelovanja punčk in hkrati služenju sredstev za preživetje. Lipuleni, Madukilaxijin otročiček, dogajanje ves čas opazuje in spremlja, vsi skupaj pa se veselimo sadov skupnega dela.
17:00
Novorojenček
Miroslav Stambolsky, 2016, 15 min.
Q&A
NovorojenčekEno pogostejših vprašanj, ki jih otrok zastavi staršem, je: »Od kod prihajajo dojenčki?« Vprašanje se navezuje tako na željo spoznati osnovno resnico o začetku življenja kot na fascinacijo nad pojavnostjo novorojenčkov. Novorojenček je kratki film o snovni kulturi, ki poskuša odgovoriti na vprašanje s predstavitvijo nevsakdanje dejavnosti v Londonu živeče izdelovalke lutk Keri. Film je narejen v observacijskem slogu, gledalca pa poskuša pritegniti s čutno in imaginativno izkušnjo.
Nekje vmes
Milica Milošević, Nina Mladenović, Anđela Dostanić, 2016, 18 min.
Q&A
Nekje vmesFilm prikazuje raznolikost, značilnosti in navade srbsko-sirske družine. Razlike med srbsko in sirsko kulturo, pa tudi podobnosti, poglede in izkušnje z vojno, kar vse je stalno prisotno v pogovorih in intervjujih. Filmska pripoved je bogata s terenskimi intervjuji, poglablja se v dnevna opravila, slikovito kaže pripravo hrane in nam uspešno približa obe kulturi.
Krvavica
Luis Román Alcaide, 2015, 24 min.
Q&A
KrvavicaV španskih vaseh je že od nekdaj najpomembnejše zimsko slavje čas »klanja prašiča«. Zberejo se družina, prijatelji, sosedje in ubijejo prašiča ter tako napolnijo shrambo za preostanek leta. Tudi Manolo in Estrella povabita družino in prijatelje, da zakoljejo prašiča na njunem domu. Čas dela izkoristijo tudi za druženje in razmislek o pretekli in prihodnji usodi tega praznovanja, medtem pa skuhajo tudi nekaj krvavic.
17:15
17:30
17:45
18:00
Kako se spoznamo
Andrew Stevenson, 2015, 30 min.
Q&A
Kako se spoznamoFilm, ki govori o sklepanju prijateljstev, osebnem prostoru in intimi. Obravnava štiri pare, ki so se spoprijateljili ob druženju v nevsakdanjih okoliščinah. Vsak od njih se ukvarja z neko ponavljajočo se dejavnostjo (enkrat, dvakrat, trikrat na teden), zaradi katere sta se dva človeka srečala, kar se sicer ne bi zgodilo. Te skupne aktivnosti so joga, skupna uporaba avtomobila, glasba in aktivizem za odpravo lakote. Prikazana prijateljstva so dokaz, kako so nekatere reči odvisne od naključnega srečanja, souporabe prostorov in skupnih interesov. Gre za prijateljstva, ki so predvsem neka aktivnost, ne samo odnos. Film ponuja različne odgovore na pogosto zastavljeno vprašanje med prijatelji, koliko se med seboj res poznajo.
Marijin slovar
Emmanuel Vaughan-Lee, 2014, 9 min.
Marijin slovarKratek dokumentarni film o Marie Wilcox, ki še edina tekoče govori jezik wukchumni, in o slovarju, ki ga je napisala, da bi se jezik tudi ohranil.
Nabiralci morske trave
Maria Murashova, 2015, 70 min.
Nabiralci morske traveNekoč je bila vas Rebolda ob obali otoka Veliki Solovecki naseljena. Danes oživi le enkrat na leto. Vsako poletje, ko pride brigada sezonskih delavcev, ki nabira morsko travo za tovarno v Arhangelsku. Ob oseki v lesenih čolnih odplujejo na morje s preprostimi oglatimi kosami na dolgih ročajih, s katerimi grabijo travo. Nato travo razobesijo na bodečo žico in jo sušijo. Ko delavci odidejo, ostane na otoku le en človek, čuvaj in njegov pes. Tako bo sameval na otoku do naslednjega maja, ko se bo brigada vrnila.
Možnost obstoja duhov
Mattijs van de Port, 2014-15, 71 min.
Možnost obstoja duhovVzgojen sem bil v prepričanju, da duhovi ne obstajajo: ljudje, ki so v njih verjeli, naj bi zgrešili osnovni smisel obstoja ideje duhov. Leta raziskovanja o afro-brazilski religiji »candomblé« so mi odprla oči o omejenosti takšne evrocentrične definicije o tem, kaj je mogoče in kaj ni. Ker nisem želel izbirati med verovanjem in nevero, sem se oprijel svojega nevedenja. Tvegal sem popolno zmedo. Možnost obstoja duhov je film esej, v katerega središču je prav skrivnostnost duhov. Montaža je surrealistična, duh filma v znamenju brechtovske odtujenosti in brazilskega okusa za domišljijo in kič. Vse to gledalca bega in prav ta negotovost je prostor za razmislek o možnosti obstoja duhov.
18:15
Bučni odmevi
Quino Piñero, 2012-14, 86 min.
Bučni odmeviV glasbenih gostiščih in shajališčih v Adis Abebi boste uživali v le nekaj raznolikih zvokih, npr. glasbi ljudstev Amhara ali Gurage. V Etiopiji pa je osemdeset različnih narodnosti in kultur, ki naseljujejo gore, pustinje in gozdove. Danes mnogo tradicionalnih inštrumentov zamenjujejo elektronski klavirji, tradicionalne ansamble pa nadomeščajo posamezni pevke oz. pevci ob spremljavi le enega inštrumenta. Vendar se po deželi še najdejo glasbeniki, ki so nasledili spretnosti svojih staršev in znajo igrati na tradicionalne inštrumente, kot so krar, washent, masinko ali kabero. Njihovi zvoki še odmevajo od gričev dežele, polne nasprotij in raznolikosti. Filmska ekipa se je potrudila in dve leti na terenu zbirala in snemala ogroženo tradicionalno glasbo ter jo uredila v pričujočo avdiovizualno pesem.
18:30
Šola v visokogorju
Michele Trentini, 2011-13, 50 min.
Q&A
Šola v visokogorjuV severni Italiji je alpska vasica Peio, kjer so zaprli osnovno šolo, enorazrednico za različne starosti, ki jo je obiskovalo 22 učencev. Provinca Trento je načrtovala izgradnjo modernejše šole za pet vasi v dolini Peio. Nekatere družine so menile, da je imela vaška šola pomembno vlogo. Prebivalci so se odločili za možnost starševskega poučevanja, kar je po ustavi Republike Italije mogoče. V pritličju zasebne hiše so ustanovili Scuolo Peio Vivo in tako starši sami in nekaj prostovoljnih učiteljev izvajajo pouk za devet otrok od prvega do petega razreda nižje stopnje.
18:45
19:00
19:15
Dobro se je izteklo
Maja Bošković, 2016, 17 min.
Q&A
Dobro se je iztekloKarneval na Lastovu je eden najstarejših v Evropi. Film sledi udeležencem in spremembi vzdušja na sicer precej zaspanem otoku, ki pa je najbolj od obale oddaljni hrvaški otok s stalno poselitvijo.
Odlito v Indiji
Natasha Raheja, 2013-14, 27 min.
Odlito v IndijiIkonski in povsod navzoči pokrovi jaškov po ulicah New Yorka. Ta kratki film oživi predmete, ki jih imamo ves čas pred očmi, in pokaže življenje ljudi, ki jih izdelujejo.
19:30
19:45
20:00
SLOVESNO ODPRTJE DEF 2017
Altimir
Kay Hannahan, 2016, 17 min.
AltimirPo padcu komunističnega režima leta 1989 je Bolgarija doživela največji upad prebivalstva na svetu. Zmanjšanje števila rojstev, naraščanje umrljivosti in dva velika emigrantska vala so z bolgarskega zemljevida praktično zbrisali vasi, preostale pa pahnili na rob izumrtja. Altimir tako raziskuje življenje v eni od številnih izginjajočih vasi, kjer strašijo tako obljube komunizma kot kapitalizma.
Prostor v hiši
Catarina Alves Costa, 2015, 55 min.
Prostor v hišiFilm o kmečkih hišah v notranjosti pokrajine Algarve na jugu Portugalske. Osredinja se na odnos med sedanjostjo in preteklostjo, ki jo obudi v spomin intimnost notranjosti hiš. Preteklost je referenčna točka v vseh nostalgičnih in otožnih pričevanjih o dobrih in hudih časih. Tradicionalnost arhitekture se ne nanaša toliko na tehniko gradnje kot na nesnovno dediščino. Pomembnejši kot znanje, tehnika, orodje, način gradnje in materiali je v filmu družbeni imaginarij. Film se osredinja na to, kako dom doživljamo danes in kako smo ga nekoč, pa tudi na odnos med domom, kmetovanjem, šegami in družino.
Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu Gbaya
Martin Gruber, 2015, 45 min.
Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu GbayaFilm prikaže različna opravila, povezana s tradicionalnim čebelarstvom in nabiranjem medu, ki jih na območju Ngaoundéré v osrednjem Kamerunu prakticirajo člani etnične skupnosti Gbaya. Spoznamo izredno izpopolnjeno konstrukcijo tradicionalnega panja, zbiranje medu v savanskem habitatu in praktičen prikaz pridelave medu.
20:15
20:30
Hotel Splendid
Mauro Bucci, 2014-15, 90 min.
Q&A
Hotel SplendidFilm je intimen in hkrati skupinski portret življenja v skupnosti migrantov iz afriških obalnih predelov. Nastanjeni so v zgradbi za iskalce političnega azila v Cesenaticu v Italiji. Film beleži dnevna dogajanja v hotelu, ki obratuje kot zatočišče. V njem se prepletata dve zgodbi: na eni strani dramatično potovanje migrantov v Evropo, potovanje polno nasilja in zlorab; na drugi strani pa vidimo, kaj vse morajo iskalci azila prestati ob prihodu v zatočišče, dokler ni ves postopek končan.
Ne grem iz Eldona
Jessica Bollag, 2014, 49 min.
Ne grem iz EldonaDržava Iowa je največja proizvajalka soje in koruze v Združenih državah Amerike. V mestu Eldon sta multinacionalki Cargill in John Deere najpomembnejša vira delovnih mest – predvsem gre za nižje plačilne razrede. V mestu ni najti skoraj nobene javne službe. Hiše so največkrat posejane kar med velikanskimi polji. Pet mladih ljudi pripoveduje o vsakdanjem življenju v tem ruralnem okolju. Odpuščanje in zunanja delovna sila sta najpogostejši grožnji njihovih delodajalcev. Vseh pet je dobrih prijateljev, ki si zaupajo. Opisujejo predvsem spremembe v kraju. Zakaj ostajajo kljub slabim delovnim razmeram. Kako se spopadajo z negativnimi stereotipi: beli izmečki, kmetavzarji, rovtarji. Zakaj je zanje svoboda pomembnejša kot kariera. Kreativnost in občutek za skupnost sta v takšni regiji bistvenega pomena. Film je antropološki dokumentarec o nezaklenjenih vratih, o veselih in konfliktnih trenutkih v izoliranem okolju.
20:45
Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželi
Jana Richter, 2007, 55 min.
Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželiPevski zbor, sapa pevcev dokazuje, kakšen mraz je … Deklice se v meglenem jutru vzpenjajo po hribu na poti v šolo … Dečki pripravljajo kurjavo za gretje šole … Tanki in oklepna vozila v funkciji šolske table … Mladi moški služijo vojsko v neobstoječi deželi … In …
21:00
21:15
21:30
Povezani s črnilom
Joerg Oschmann, 2016, 15 min.
Q&A
Povezani s črnilomFilm govori o štirih mladih Dunajčanih in o njihovem odnosu do tatujev. Pripovedi glavnih protagonistov omogočajo širok vpogled v individualne motive in razkrivajo pomen trajnih sprememb na telesu. Film prikazuje izsek družbeno-kulturne realnosti, kjer se je, v nasprotju s konservativnimi predpostavkami, tetoviranje razvilo v individualizirano obliko umetnosti in reprezentacije, tetoviranci pa pripadajo urbanemu, dobro izobraženemu srednjemu razredu.
21:45

Wed / Sre - 1.3.

 • Prah
  16:00 - 17:00
 • Novorojenček
  17:00 - 17:15
 • Kako se spoznamo
  18:00 - 18:30
 • Šola v visokogorju
  18:30 - 19:30
 • SLOVESNO ODPRTJE DEF 2017
  20:00 - 20:30
 • Hotel Splendid
  20:30 - 22:00

Thu / Čet - 2.3.

 • Ob oseki
  16:00 - 17:00
 • Nekje vmes
  17:00 - 17:30
 • Marijin slovar
  18:00 - 18:15
 • Bučni odmevi
  18:15 - 19:45
 • Altimir
  20:00 - 20:30
 • Ne grem iz Eldona
  20:30 - 21:30
 • Povezani s črnilom
  21:30 - 21:45

Fri / Pet - 3.3.

 • Sakralni glasovi
  16:00 - 16:45
 • Kako preživeti v sušnem obdobju
  16:45 - 17:30
 • Nabiralci morske trave
  18:00 - 19:15
 • Dobro se je izteklo
  19:15 - 19:30
 • Prostor v hiši
  20:00 - 21:00

Sat / Sob - 4.3.

 • Ustvarjamo podobe
  14:00 - 14:15
 • Območje nič
  14:15 - 15:30
 • Zvonko in Ivanka
  15:30 - 15:45
 • Na Marijin dan
  16:00 - 16:30
 • Solaris
  16:30 - 17:00
 • Krvavica
  17:00 - 17:30
 • Možnost obstoja duhov
  18:00 - 19:15
 • Odlito v Indiji
  19:15 - 19:45
 • Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu Gbaya
  20:00 - 20:45
 • Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželi
  20:45 - 21:45
Wed / Sre - 1.3. Thu / Čet - 2.3. Fri / Pet - 3.3. Sat / Sob - 4.3.
14:00
Ustvarjamo podobe
Nina Sabnani, 2015, 9 min.
Ustvarjamo podobeGre za animirani film o izvornem mitu skupnosti Bhil v zvezni državi Madja Pradeš v Indiji. Zanjo je slikanje neke vrste molitev in film nam pojasni, zakaj je tako. V filmu sodelujeta domači umetnik Sher Singh in filmska ustvarjalka Nina Sabnani, ki odkrivata možnosti skupnega ustvarjanja.
14:15
Območje nič
Pablo Iraburu, Jorge Fernández Mayoral, Pablo Tosco, 2015, 67 min.
Območje ničKaj se skriva v pametnem telefonu begunca? Tam najdemo ključ do njegovih spominov, preteklosti, identitete in stikov v svetu, iz katerega je moral zbežati. Film je pripoved o majhni prodajalni mobilnih telefonov v enem največjih begunskih taborišč na svetu.
14:30
14:45
15:00
15:15
15:30
Zvonko in Ivanka
Manca Filak, Žiga Gorišek, 2015, 15 min.
Q&A
Zvonko in IvankaEtnografski film Zvonko in Ivanka popelje gledalca v življenje starejšega poročenega para iz vasice v Beli krajini (Slovenija). Njun odnos se razkriva med pripravo trsk in drugimi opravili, ki so vsa pomemben del njune vsakodnevne rutine in preživetja. Film je bil posnet v okviru Poletne šole vizualne etnografije v Ljubljani leta 2015.
15:45
16:00
Prah
Deepak Tolange, 2016, 49 min.
Q&A
PrahVsako leto pozimi na tisoče Nepalcev in Indijcev odide na različne konce Nepala, da bi delali v tovarnah opeke. Številni med njimi so otroci, ki zapustijo šolo, začno trdo delati in se nikoli več ne vrnejo k pouku. Prah je etnografski film o otrocih, ki delajo v opekarnah po vsem Nepalu.
Ob oseki
Anna Grimshaw, 2014, 63 min.
Ob osekiVsak dan se nabiralci školjk ob obali države Maine v času oseke odpravijo z najpreprostejšim orodjem nabirat školjke, ki jih je najti po širokih plitvinah, segajočih globoko v zaliv. To je garaško delo. Po drugi strani pa je tudi delo nenavadne lepote, ki je posledica stalne menjave oseke in plime, spreminjajoče se svetlobe, vetra, mojstrskega in ritmičnega kopanja ter zvoka in teksture globokega, lepljivega blata. Ob oseki postane nabiranje školjk nabito s čutnim bogastvom in naravno poezijo.
Sakralni glasovi
Renato Morelli, 2015, 45 min.
Q&A
Sakralni glasoviCuglieri je mestece na Sardiniji, kjer praznovanja med velikim tednom že tradicionalno spremlja majhen zbor, imenovan »concordu«. Zbor je sestavljen iz štirih moških glasov. Pevci izvajajo Miserere (psalm št. 50) in Stabat Mater, oboje pa je zahtevno petje v latinščini. Tradicija se prenaša po ustnem izročilu in se je čudežno ohranila vse do danes, kar vzbuja izredno zanimanje muzikologov. Štirje starejši člani pozorno predajajo znanje svojim sinovom in zdaj lahko zapojejo skupaj. V filmu tako sledimo dvema generacijama pevcev med izvajanjem glasbe v treh najpomembnejših dneh velikega tedna.
Na Marijin dan
Silvia Paggi, 2014, 34 min.
Na Marijin danRomska družina, ki živi v slumu na obrobju mesta Cluj-Napoca (Romunija), praznuje 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebozetja, god hčerke Ance, ki ji je ime tudi Marija. Na ples in kos torte povabijo sosede, predvsem otroke. Priprava jedi, ples in glasba se prepletajo z drugimi življenjskimi dogodki, predvsem tistimi, ki se nanašajo na težke bivalne razmere. Kamera prikazuje dejavnosti na dan praznovanja, hkrati pa pokaže tudi okolico, pot do vodnjaka in smetišča okoli lop. Film je pripoved o težkih bivalnih razmerah Romov v Evropi leta 2014.
16:15
16:30
Solaris
Pavel Borecký, 2014, 25 min.
SolarisFilm prikazuje zapiralni čas in nočni ritem v nakupovalnem središču v Talinu – kraju, ki odslikava zunanji svet in je namenjen zabavi. Dvoumen pogled kamere in prevzemajoča zvočna kulisa sta dejstvi, ki gledalca soočita s surovo stvarnostjo bežnih srečanj, krožnega sistema hoje in postopno spreminjajočo se atmosfero.Film nima dialogov, je čutna etnografija, ki vabi k razmisleku o tem, kje je meja med telesom in zunanjim svetom v enem najbolj živahnih urbanih ekosistemov.
16:45
Kako preživeti v sušnem obdobju
Inês Ponte, 2012, 35 min.
Q&A
Kako preživeti v sušnem obdobjuFilm je intimen portret vsakdanjih opravil družine, ki živi na mirni poljedelski kmetiji v vasi Katuwo v višavju pokrajine Namibe (Angola). Na prošnjo, da pokaže svoje spretnosti pri izdelavi punčk, nam gospodinja Madukilaxi omogoči, da sledimo dvojnemu vidiku dela v sušnem obdobju: našem skupnemu projektu izdelovanja punčk in hkrati služenju sredstev za preživetje. Lipuleni, Madukilaxijin otročiček, dogajanje ves čas opazuje in spremlja, vsi skupaj pa se veselimo sadov skupnega dela.
17:00
Novorojenček
Miroslav Stambolsky, 2016, 15 min.
Q&A
NovorojenčekEno pogostejših vprašanj, ki jih otrok zastavi staršem, je: »Od kod prihajajo dojenčki?« Vprašanje se navezuje tako na željo spoznati osnovno resnico o začetku življenja kot na fascinacijo nad pojavnostjo novorojenčkov. Novorojenček je kratki film o snovni kulturi, ki poskuša odgovoriti na vprašanje s predstavitvijo nevsakdanje dejavnosti v Londonu živeče izdelovalke lutk Keri. Film je narejen v observacijskem slogu, gledalca pa poskuša pritegniti s čutno in imaginativno izkušnjo.
Nekje vmes
Milica Milošević, Nina Mladenović, Anđela Dostanić, 2016, 18 min.
Q&A
Nekje vmesFilm prikazuje raznolikost, značilnosti in navade srbsko-sirske družine. Razlike med srbsko in sirsko kulturo, pa tudi podobnosti, poglede in izkušnje z vojno, kar vse je stalno prisotno v pogovorih in intervjujih. Filmska pripoved je bogata s terenskimi intervjuji, poglablja se v dnevna opravila, slikovito kaže pripravo hrane in nam uspešno približa obe kulturi.
Krvavica
Luis Román Alcaide, 2015, 24 min.
Q&A
KrvavicaV španskih vaseh je že od nekdaj najpomembnejše zimsko slavje čas »klanja prašiča«. Zberejo se družina, prijatelji, sosedje in ubijejo prašiča ter tako napolnijo shrambo za preostanek leta. Tudi Manolo in Estrella povabita družino in prijatelje, da zakoljejo prašiča na njunem domu. Čas dela izkoristijo tudi za druženje in razmislek o pretekli in prihodnji usodi tega praznovanja, medtem pa skuhajo tudi nekaj krvavic.
17:15
17:30
17:45
18:00
Kako se spoznamo
Andrew Stevenson, 2015, 30 min.
Q&A
Kako se spoznamoFilm, ki govori o sklepanju prijateljstev, osebnem prostoru in intimi. Obravnava štiri pare, ki so se spoprijateljili ob druženju v nevsakdanjih okoliščinah. Vsak od njih se ukvarja z neko ponavljajočo se dejavnostjo (enkrat, dvakrat, trikrat na teden), zaradi katere sta se dva človeka srečala, kar se sicer ne bi zgodilo. Te skupne aktivnosti so joga, skupna uporaba avtomobila, glasba in aktivizem za odpravo lakote. Prikazana prijateljstva so dokaz, kako so nekatere reči odvisne od naključnega srečanja, souporabe prostorov in skupnih interesov. Gre za prijateljstva, ki so predvsem neka aktivnost, ne samo odnos. Film ponuja različne odgovore na pogosto zastavljeno vprašanje med prijatelji, koliko se med seboj res poznajo.
Marijin slovar
Emmanuel Vaughan-Lee, 2014, 9 min.
Marijin slovarKratek dokumentarni film o Marie Wilcox, ki še edina tekoče govori jezik wukchumni, in o slovarju, ki ga je napisala, da bi se jezik tudi ohranil.
Nabiralci morske trave
Maria Murashova, 2015, 70 min.
Nabiralci morske traveNekoč je bila vas Rebolda ob obali otoka Veliki Solovecki naseljena. Danes oživi le enkrat na leto. Vsako poletje, ko pride brigada sezonskih delavcev, ki nabira morsko travo za tovarno v Arhangelsku. Ob oseki v lesenih čolnih odplujejo na morje s preprostimi oglatimi kosami na dolgih ročajih, s katerimi grabijo travo. Nato travo razobesijo na bodečo žico in jo sušijo. Ko delavci odidejo, ostane na otoku le en človek, čuvaj in njegov pes. Tako bo sameval na otoku do naslednjega maja, ko se bo brigada vrnila.
Možnost obstoja duhov
Mattijs van de Port, 2014-15, 71 min.
Možnost obstoja duhovVzgojen sem bil v prepričanju, da duhovi ne obstajajo: ljudje, ki so v njih verjeli, naj bi zgrešili osnovni smisel obstoja ideje duhov. Leta raziskovanja o afro-brazilski religiji »candomblé« so mi odprla oči o omejenosti takšne evrocentrične definicije o tem, kaj je mogoče in kaj ni. Ker nisem želel izbirati med verovanjem in nevero, sem se oprijel svojega nevedenja. Tvegal sem popolno zmedo. Možnost obstoja duhov je film esej, v katerega središču je prav skrivnostnost duhov. Montaža je surrealistična, duh filma v znamenju brechtovske odtujenosti in brazilskega okusa za domišljijo in kič. Vse to gledalca bega in prav ta negotovost je prostor za razmislek o možnosti obstoja duhov.
18:15
Bučni odmevi
Quino Piñero, 2012-14, 86 min.
Bučni odmeviV glasbenih gostiščih in shajališčih v Adis Abebi boste uživali v le nekaj raznolikih zvokih, npr. glasbi ljudstev Amhara ali Gurage. V Etiopiji pa je osemdeset različnih narodnosti in kultur, ki naseljujejo gore, pustinje in gozdove. Danes mnogo tradicionalnih inštrumentov zamenjujejo elektronski klavirji, tradicionalne ansamble pa nadomeščajo posamezni pevke oz. pevci ob spremljavi le enega inštrumenta. Vendar se po deželi še najdejo glasbeniki, ki so nasledili spretnosti svojih staršev in znajo igrati na tradicionalne inštrumente, kot so krar, washent, masinko ali kabero. Njihovi zvoki še odmevajo od gričev dežele, polne nasprotij in raznolikosti. Filmska ekipa se je potrudila in dve leti na terenu zbirala in snemala ogroženo tradicionalno glasbo ter jo uredila v pričujočo avdiovizualno pesem.
18:30
Šola v visokogorju
Michele Trentini, 2011-13, 50 min.
Q&A
Šola v visokogorjuV severni Italiji je alpska vasica Peio, kjer so zaprli osnovno šolo, enorazrednico za različne starosti, ki jo je obiskovalo 22 učencev. Provinca Trento je načrtovala izgradnjo modernejše šole za pet vasi v dolini Peio. Nekatere družine so menile, da je imela vaška šola pomembno vlogo. Prebivalci so se odločili za možnost starševskega poučevanja, kar je po ustavi Republike Italije mogoče. V pritličju zasebne hiše so ustanovili Scuolo Peio Vivo in tako starši sami in nekaj prostovoljnih učiteljev izvajajo pouk za devet otrok od prvega do petega razreda nižje stopnje.
18:45
19:00
19:15
Dobro se je izteklo
Maja Bošković, 2016, 17 min.
Q&A
Dobro se je iztekloKarneval na Lastovu je eden najstarejših v Evropi. Film sledi udeležencem in spremembi vzdušja na sicer precej zaspanem otoku, ki pa je najbolj od obale oddaljni hrvaški otok s stalno poselitvijo.
Odlito v Indiji
Natasha Raheja, 2013-14, 27 min.
Odlito v IndijiIkonski in povsod navzoči pokrovi jaškov po ulicah New Yorka. Ta kratki film oživi predmete, ki jih imamo ves čas pred očmi, in pokaže življenje ljudi, ki jih izdelujejo.
19:30
19:45
20:00
SLOVESNO ODPRTJE DEF 2017
Altimir
Kay Hannahan, 2016, 17 min.
AltimirPo padcu komunističnega režima leta 1989 je Bolgarija doživela največji upad prebivalstva na svetu. Zmanjšanje števila rojstev, naraščanje umrljivosti in dva velika emigrantska vala so z bolgarskega zemljevida praktično zbrisali vasi, preostale pa pahnili na rob izumrtja. Altimir tako raziskuje življenje v eni od številnih izginjajočih vasi, kjer strašijo tako obljube komunizma kot kapitalizma.
Prostor v hiši
Catarina Alves Costa, 2015, 55 min.
Prostor v hišiFilm o kmečkih hišah v notranjosti pokrajine Algarve na jugu Portugalske. Osredinja se na odnos med sedanjostjo in preteklostjo, ki jo obudi v spomin intimnost notranjosti hiš. Preteklost je referenčna točka v vseh nostalgičnih in otožnih pričevanjih o dobrih in hudih časih. Tradicionalnost arhitekture se ne nanaša toliko na tehniko gradnje kot na nesnovno dediščino. Pomembnejši kot znanje, tehnika, orodje, način gradnje in materiali je v filmu družbeni imaginarij. Film se osredinja na to, kako dom doživljamo danes in kako smo ga nekoč, pa tudi na odnos med domom, kmetovanjem, šegami in družino.
Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu Gbaya
Martin Gruber, 2015, 45 min.
Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu GbayaFilm prikaže različna opravila, povezana s tradicionalnim čebelarstvom in nabiranjem medu, ki jih na območju Ngaoundéré v osrednjem Kamerunu prakticirajo člani etnične skupnosti Gbaya. Spoznamo izredno izpopolnjeno konstrukcijo tradicionalnega panja, zbiranje medu v savanskem habitatu in praktičen prikaz pridelave medu.
20:15
20:30
Hotel Splendid
Mauro Bucci, 2014-15, 90 min.
Q&A
Hotel SplendidFilm je intimen in hkrati skupinski portret življenja v skupnosti migrantov iz afriških obalnih predelov. Nastanjeni so v zgradbi za iskalce političnega azila v Cesenaticu v Italiji. Film beleži dnevna dogajanja v hotelu, ki obratuje kot zatočišče. V njem se prepletata dve zgodbi: na eni strani dramatično potovanje migrantov v Evropo, potovanje polno nasilja in zlorab; na drugi strani pa vidimo, kaj vse morajo iskalci azila prestati ob prihodu v zatočišče, dokler ni ves postopek končan.
Ne grem iz Eldona
Jessica Bollag, 2014, 49 min.
Ne grem iz EldonaDržava Iowa je največja proizvajalka soje in koruze v Združenih državah Amerike. V mestu Eldon sta multinacionalki Cargill in John Deere najpomembnejša vira delovnih mest – predvsem gre za nižje plačilne razrede. V mestu ni najti skoraj nobene javne službe. Hiše so največkrat posejane kar med velikanskimi polji. Pet mladih ljudi pripoveduje o vsakdanjem življenju v tem ruralnem okolju. Odpuščanje in zunanja delovna sila sta najpogostejši grožnji njihovih delodajalcev. Vseh pet je dobrih prijateljev, ki si zaupajo. Opisujejo predvsem spremembe v kraju. Zakaj ostajajo kljub slabim delovnim razmeram. Kako se spopadajo z negativnimi stereotipi: beli izmečki, kmetavzarji, rovtarji. Zakaj je zanje svoboda pomembnejša kot kariera. Kreativnost in občutek za skupnost sta v takšni regiji bistvenega pomena. Film je antropološki dokumentarec o nezaklenjenih vratih, o veselih in konfliktnih trenutkih v izoliranem okolju.
20:45
Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželi
Jana Richter, 2007, 55 min.
Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželiPevski zbor, sapa pevcev dokazuje, kakšen mraz je … Deklice se v meglenem jutru vzpenjajo po hribu na poti v šolo … Dečki pripravljajo kurjavo za gretje šole … Tanki in oklepna vozila v funkciji šolske table … Mladi moški služijo vojsko v neobstoječi deželi … In …
21:00
21:15
21:30
Povezani s črnilom
Joerg Oschmann, 2016, 15 min.
Q&A
Povezani s črnilomFilm govori o štirih mladih Dunajčanih in o njihovem odnosu do tatujev. Pripovedi glavnih protagonistov omogočajo širok vpogled v individualne motive in razkrivajo pomen trajnih sprememb na telesu. Film prikazuje izsek družbeno-kulturne realnosti, kjer se je, v nasprotju s konservativnimi predpostavkami, tetoviranje razvilo v individualizirano obliko umetnosti in reprezentacije, tetoviranci pa pripadajo urbanemu, dobro izobraženemu srednjemu razredu.
21:45

Wed / Sre - 1.3.

 • Prah
  16:00 - 17:00
 • Novorojenček
  17:00 - 17:15
 • Kako se spoznamo
  18:00 - 18:30
 • Šola v visokogorju
  18:30 - 19:30
 • SLOVESNO ODPRTJE DEF 2017
  20:00 - 20:30
 • Hotel Splendid
  20:30 - 22:00

Thu / Čet - 2.3.

 • Ob oseki
  16:00 - 17:00
 • Nekje vmes
  17:00 - 17:30
 • Marijin slovar
  18:00 - 18:15
 • Bučni odmevi
  18:15 - 19:45
 • Altimir
  20:00 - 20:30
 • Ne grem iz Eldona
  20:30 - 21:30
 • Povezani s črnilom
  21:30 - 21:45

Fri / Pet - 3.3.

 • Sakralni glasovi
  16:00 - 16:45
 • Kako preživeti v sušnem obdobju
  16:45 - 17:30
 • Nabiralci morske trave
  18:00 - 19:15
 • Dobro se je izteklo
  19:15 - 19:30
 • Prostor v hiši
  20:00 - 21:00

Sat / Sob - 4.3.

 • Ustvarjamo podobe
  14:00 - 14:15
 • Območje nič
  14:15 - 15:30
 • Zvonko in Ivanka
  15:30 - 15:45
 • Na Marijin dan
  16:00 - 16:30
 • Solaris
  16:30 - 17:00
 • Krvavica
  17:00 - 17:30
 • Možnost obstoja duhov
  18:00 - 19:15
 • Odlito v Indiji
  19:15 - 19:45
 • Čebelarstvo in pridelava medu pri ljudstvu Gbaya
  20:00 - 20:45
 • Sledi vojne. Prizori iz vsakdanjega življenja v neobstoječi deželi
  20:45 - 21:45