Povabilo

Drage ljubiteljice in ljubitelji etnografskega filma, tako gledalke in gledalci kakor avtorice in avtorji!

Letos smo pripravili osmo izdajo našega festivala Dnevi etnografskega filma, ki od leta 2007 krmari med relativno stalnostjo in nekaterimi novostmi.

Kaj je letos na strani stalnosti? Že vsa leta smo to trije organizatorji: Slovensko etnološko društvo kot krovni nosilec, Inštitut za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU, kjer sprejemajo in hranijo filme, in Slovenski etnografski muzej, kjer jih prikazujemo. Tudi osnovna usmeritev festivala je dokaj stalna – selekcijska komisija daje prednost etnografskim filmom z raziskovalnim vložkom vizualnih antropologov, obenem pa je odprta tudi za kakovostne raziskovalne dokumentarce, eksperimentalne filme in nove pristope. Izbor filmov je vedno stvar pogajanja, tako v letih, ko komisijo sestavljata dva, trije ali več ljudi, ali pa, kakor letos, ko smo izbor v celoti zaupali Našku Križnarju: tudi on je tehtal in delal kompromise, kakor pojasnjuje v nadaljevanju. Odkar je lani Inštitut za slovensko narodopisje omogočil sprejemanje filmov prek spleta, se je število prijav podvojilo, od 99 filmov leta 2013 na 189 lani in 198 letos.

Stalno-nestalni del festivala je plaketa Nika Kureta, ki jo podeljujemo za prispevek k razvoju slovenske vizualne etnografije. Letos jo bomo spet in to že na predvečer začetka festivala. Precejšnja stalnica je tudi financiranje festivala, za kar smo hvaležni Ministrstvu za kulturo in letos že drugič tudi Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO.

Kaj je letos novega? Prenovljena spletna stran festivala www.def.si omogoča dostop do podatkov o prijavljenih filmih in tistih, ki so izbrani v Redni program, med Študentske filme in v informativno sekcijo. Delovna skupina za etnografski film je sprejela odločitev, da bo naš mednarodni festival odslej dvoletni; potekal bo na liha leta, na soda pa bodo Dnevi etnografskega filma usmerjeni v retrospektivo temeljnih etnografskih filmov ali nacionalnih produkcij, v spoznavanje značilnih avtorjev ali šol vizualne antropologije, ki so bile prelomne v razvoju vede.

V vsakem primeru nadaljujemo z močnim poudarkom na navzočnosti avtorjev, da v drugem tednu marca v Ljubljani resnično omogočamo prostor, čas in priložnost za izmenjavo raziskovalnih izkušenj in pogledov na vizualno. Dnevi etnografskega filma ponujajo učno okolje, v katerem se vizualno ubesedi in, upamo, filmi in refleksije pozneje navdihujejo nove filme in metodološke pristope. Veseli smo avtoric in avtorjev, veseli smo tudi gledalk in gledalcev, ki šele naredijo festival živ; zato dobrodošli, vsi ljubitelji in ljubiteljice etnografskega filma, spravimo tudi osmi festival v tek!

 

Nadja Valentinčič Furlan